Tuitejant la diversitat funcional: aproximació als Digital Methods

Iniciem un seguit de posts dedicats als treballs d’estudiants del Pràcticum de Recerca del Grau de Psicologia de la UOC. Atrets per la recerca, aquests estudiants han estat diversos semestres treballant en el marc del projecte EXPDEM. El que presentem és el resultat del seu treball dins del que s’ha vingut a anomenar Digital Methods, un ventall de nous mètodes i tècniques per a la recerca social i cultural. La gran característica d’aquest mètodes i tècniques és que es nodreixen de les dades i meta-dades que generen les tecnologies digitals, Internet i la xarxa en general però també xarxes socials com Twitter i Facebook. I ho fan per fer quelcom més que per estudiar la cultura o la sociabilitat online. A diferència d’altres eines semblants, els Digital Methods experimenten amb els límits, els efectes i possibilitats dels nous mitjans per plantejar preguntes, imatges i representacions noves, rellevants i transformadores tant sociològica com políticament.

Per aquells interessats en conèixer aquesta aproximació a la recerca social deixem una Guia_de_lectures amb alguns textos claus.

Començarem aquesta sèrie de posts amb el treball de Guiem Bosch: “Twitteando la Diversidad Funcional”. En aquest treball com molt bé explica aquest vídeo s’exploren formes de seguir i visualitzar la presència del concepte “Diversitat Funcional” a Twitter, una de les xarxes socials i esferes públiques més actives.

A banda del vídeo, afegim també aquest vincle perquè pugueu accedir a l’eina desenvolupada pel Guiem i que permet fer diferents consultes. Com veureu, es tracta d’un projecte de codi obert que està en ple desenvolupament i que per tant necessita de noves idees/col·laboracions per seguir creixent. A banda del treball del Guiem sobre la presència del concepte de Diversitat Funcional, també s’hi poden veure altres estudis i anàlisis ja realitzades. El proper post, de fet, estarà dedicat a l’anàlisi que Rocío Thovar ha fet de la presència i activitat de l’activisme de la Vida Independent durant les passades eleccions Europees (2014). Desitjo, doncs, que gaudiu de la gran feina feta pel Guiem, la Rocío i el Gerard.

Ah, i si podeu, no oblideu fer comentaris, crítiques i observacions que ens ajudin a millorar els projectes.

Deja un comentario

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s